Ieder van ons is in essentie een jager-verzamelaar. Ooit was ons enige doel: op zoek gaan naar de beste vruchten, zodat we konden overleven. Ondertussen hebben we een hele evolutie doorstaan en maar goed ook.

Toch is het jammer om zien dat we de connectie met de natuur en ons voedsel uit die natuur aan het verliezen zijn. De landbouw wordt grootschaliger en steeds minder mensen weten wat er nodig is om elke dag verse groenten, fruit, melk, granen, … op je bord te krijgen.

Terug naar de boerderij

Gelukkig zien we een positieve beweging met kleinschalige landbouwmodellen zoals CSA (community supported agriculture) en zelfoogstboerderijen (vaak biologisch of agro-ecologisch). Het interessante is dat deze modellen de gemeenschap terug naar de boerderij willen krijgen, dat er met veel liefde voor product én natuur gewerkt wordt.

Door zelf groenten en fruit te plukken sta je 100% in connectie met de natuur

— Ibe bezieler van het Fruitbos

Gericht op beleving

Overal in ons land zijn zelfoogstboerderijen te vinden. Zoek maar even in jouw buurt en trek eropuit met het hele gezin.

Je ontdekt gegarandeerd nieuwe smaken! Kinderen eten ook sneller groenten en fruit, wanneer ze het zelf geplukt hebben. Het buiten zijn komt hen absoluut ten ten goede en ze leren heel wat bij.

Veel van deze zelfoogstboerderijen zijn bovendien ook gericht op beleving (speelgelegenheid voor kinderen, een terrasje, lekkere ijsjes, activiteiten, …).

Ruwweg zijn er 2 soorten zelfoogstboerderijen

  1. Vrije zelfpluk (zonder abonnementen)
    Het systeem van vrije zelfpluk is heel laagdrempelig. Je bezoekt de boerderij wanneer het jou past, je oogst wat je wil en betaalt voor wat je hebt geoogst. Dit kan éénmalig zijn of meerdere keren per jaar. Het is de ideale formule om kennis te maken met landbouw en natuur. Vaak zijn het ook ontmoetingsplekken waar je kan genieten van een drankje of ijsje, waar kinderen kunnen ravotten, …
    Wil je graag zelf eens groenten, fruit of bloemen plukken? Spring zeker eens binnen op een vrije zelfplukboerderij!
  2. CSA-boerderijen
    CSA (community supported agriculture) is landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Samen met de andere deelnemers maak je deel uit van de boerderij. Je betaalt een vast bedrag (abonnement) waarvoor je in ruil een jaar lang groenten (en fruit) mag komen oogsten. Je bent als deelnemer heel nauw betrokken bij de boerderij. Je hebt inspraak, er worden activiteiten georganiseerd, meewerkmomenten, … Op zoek naar een engagement op langere termijn met een nauwe betrokkenheid bij de werking van een boerderij? Dan is CSA echt iets voor jou!

Favorieten voor vrije zelfpluk (zonder abonnementen):

  1. 't Goed ter Heule — Dronckaertstraat 665, 8930 Lauwe
  2. FERM — Vennestraat over nr. 7, 1980 Zemst
  3. De Daalkouter — Houtemstraat 98, 9550 Herzele

Vind een vrije zelfpluk-plek in jouw buurt:

Open Zelfpluk

Favoriete zelfoogstboerderijen (met jaarabonnement):

  1. Goedinge — goedingestraat 8, 9051 Afsnee
  2. 't Schaaphof — Grote Heirenthoek 24, 9850 Deinze
  3. Plukhofbeernem — Hoornstraat 18, 8730 Beernem

Vind een zelfoogstboerderij in jouw buurt:

CSA-netwerk | Vind een CSA-boer in de buurt
Elke CSA-boerderij is anders en de manier waarop je deelneemt, varieert
✍️
Over de auteur — Ibe Van Roy was als kind altijd buiten. Op 34-jarige leeftijd ruilde hij zijn bureau-job in om bio-boer te worden.

Hij is de bezieler van het Fruitbos, een kleinschalige zelfplukboerderij in Zedelgem. Via deze plek tracht hij meer mensen naar buiten te krijgen en kennis te laten maken met lokaal voedsel, geproduceerd op een natuurvriendelijke manier.
Deel deze post