Al sinds de prehistorie komen mensen samen rond vuur om te koken en te eten. Vandaag de dag doen we dat nog steeds. Het nodigt uit om te genieten en te vertragen.

Wat me het meest fascineert zijn de eenvoudige kooktechnieken met vuur:

  • Vlammende wokken in Hong-Kong
  • Pizza’s in de houtovens in Italie
  • Duif gegaard in hooi bij Kobe Desramaults
  • De 7 vuurtechnieken van Francis Mallman
  • Het zuurdesembrood van Chad Robertson in de houtoven
  • Maya vrouwen die op straat de heerlijkste taco’s maken op een oude ijzeren plaat boven een open vuur…

Eenvoudige technieken met vuur als ingredient

Vuurkoken in al zijn vormen wordt steeds populairder. Van laagdrempelig tot high-end voor enthousiaste buitenkoks van alle niveau’s, we lijsten ze even op:

Koken op open vuur
Een vuurschaal of een ondiepe put in de grond. Eventueel met wat stenen errond waarop je een BBQ rooster kan laten steunen. Of een worstje op een stokje. Je kan er ook meer complexe constructies rond bouwen zoals de asador uit Argentinië.

Houtskool BBQ
De BBQ zoals we die allemaal kennen. Ik heb er persoonlijk een haat/liefde verhouding mee 😉

Kamado BBQ
Met een keramische BBQ kook je op houtskool met een uitstekende controle over de temperatuur.

© The Bastard

Oklahoma smoker
De zwarte smoker die er uit ziet als een locomotief. Prima voor traag garen en smokey BBQ technieken zoals pulled pork, brisket, pastrami, …

© The Oklahoma Joe's

Pizzaoven
Een must voor wie graag pizza’s bakt. Klaar in 2 minuten op 400°C.

© Ooni

Bakring
De bakring genre Ofyr en Tiger Fire. Leuk voor de sfeer en handig voor grotere groepen.

© Tiger Fire

Stenen houtoven
Stook de oven gedurende lange tijd heet en bereid vervolgens met de geleidelijk afnemende temperaturen heel wat gerechten in de juiste volgorde. Zoals vroeger dus. Pizza, brood, stoofpotten, taarten, paté, fruit en kruiden drogen,…

Koude rookkast
Bij koud roken creëer je rook zonder temperatuur. Uitermate geschikt voor het roken van zalm of andere vis, zuivel, olie, zout, …

OVUN
New kid on the block. De houtoven bbq smoker waar je alles in kan bereiden tussen 50-500°C. Voor het bakken van brood & pizza's, het bakken van vlees, roken en traag garen.

© Piet De Kersgieter / OVUN
Vuurkoken brengt ons gezin dichter bij elkaar. We verkennen nieuwe gerechten en genieten van buiten koken en eten.
— Piet
💡
Over de auteur — Piet De Kersgieter wou als kind uitvinder worden, maar werd foodfotograaf. Hierdoor heeft hij vele interessante chefs ontmoeten. Al deze ervaringen hebben zijn interesse in (vuur)koken aangewakkerd.

In 2020 bedacht hij de OVUN en werd zo alsnog uitvinder.
Deel deze post